下鴨の店舗併用住宅

Renovation work for the house in Shimogamo

Concept

京都市、下鴨神社北側の住宅の建てこんだエリアにたつ2階建て木造住宅の1階部分の内外部改装。
お施主さまは、2人の子供を育てているフランス人のご夫妻で、以前はマンションにお住まいでしたが、
日本の文化を感じれるような住環境を望んでいらっしゃいました。
そこで、既存のビニールクロス張の大壁の空間を、柱と梁をむき出しにした真壁の空間に作り直す方針をたてました。
一方で、温熱環境性能を確保するために、外気に面する壁は、断熱材を施した大壁としました。
またある程度の耐震性能を確保するため、2階が載っている直下の部分には、バランスよく耐力壁を追加しました。
既存の浴室棟の外壁面をセットバックして庭のスペースをひろげ、庭に面する窓は大開口の木製ガラス戸としました。
気持ちの良い日には、庭とリビングが一つの空間になるような使い方ができます。
表側は、アクセサリー作家のご夫人のためのアトリエ兼ショップのスペースとなっています。
ショップスペースとリビングスペースは、漆喰塗の引き戸によって仕切られているので、
それらを開け放つと、リビングとショップスペースが一体となった空間として使うことができます。
ショップスペースの床は、断熱材を施工した上で、使い込まれた古足場板張としました。
古足場板の少し荒々しいテイストが、既存の床梁の見え方とよく調和しています。
外観には、日本の伝統的な材料である、焼杉板と白御影石を使用しました。
それらは、長い時間に耐え美しい経年変化を刻むことができます。

The inside and outside remodeling of the 2-story wooden construction house standing in Kyoto-shi, the packed area of the house which are north side of Shimogamo-shrine. Chief mourner lived in the apartment who are growing up two children , expected the house environment where a feeling fretted about by Japanese culture. Therefore we built a policy to remake the space of the existing plastic wall to the space of "真壁” which bared a pillar and a beam. On the other hand, we made walls which faced outside with sealed pillars which gave an insulation material to secure warm temperature environmental performance . In addition, we added a bearing wall to the part which the second floor appeared in underneath in a good balance to secure some quake resistance. Setback made the outer wall surface of the existing bathroom ridge and enlarged the space of the garden, and we made the window which faced the garden with the wooden glass door of the large opening. On a comfortable day, we can use the spaces garden an living room like one living. The space which face street is atelier and shop for client who is an artist of the accessories . we can use living room and shop space as united space when we throw them open as shop space and the living space are partitioned off by a sliding door of the plaster coat. We used old scaffold board made of 杉 with insulation .. Rustic tastes of the old scaffold board harmonize with the vanity of the existing floor beam well. For outside we used burnde cedar panel and mikage stone which have been used for long time traditionally. Their looking will be change beautifully when long time has passed .